Milioane de euro cheltuie statul român anual pe manuale vechi de aproape un sfert de secol. Ministerul Educației nu e capabil să creeze programe școlare noi, așa că investește anual în retipăriri ale unor ediții depășite ale manualelor.
Potrivit datelor obținute de B1 TV, Ministerul Educației a plătit în acest an școlar pentru retipăriri ale manualelor destinate elevilor de liceu din clasele a noua și a zecea, aproape două milioane de euro.
Aceasta, în condițiile în care este vorba de ediții ale manualelor, din chiar și cu 24 de ani.
Ministerul Educației nu a reușește de aproape un sfert de secol să asigure ediții noi ale manualelor, din cauza lipsei programelor școlare.
Tot potrivit datelor de la ministerul de resort, alte peste 6 milioane de euro au fost cheltuite în acest an școlar pentru retipăriri de manuale pentru elevii din învățământul primar și din cel gimnazial.
Aici, vorbim de ediții mai noi ale manualelor, însă sunt materii unde cărțile școlare au vechime de zece ani, la clasele a 6-a și a 7-a, de exemplu.
Ministerul condus de Ligia Deca încalcă și legea care îl obligă să asigure manuale și pentru elevii din clasele a 11-a, a 12-a și a 13-a, după ce învățământul a devenit, încă din anul 2020, obligatoriu în România până la încheierea ciclului liceal.
Elevii care termină în acest an școlar liceul nu au avut manuale aproape pe tot parcursul școlii.
În cazul lor, când s-au aflat în școala primară și în gimnaziu, au fost introduse programe școlare noi, dar manualele nu au fost elaborate și
achiziționate la timp.
Vorbim de peste 130 de mii de elevi care termină învățământul obligatoriu fără să fi avut în față cărți școlare.
TITLUL ZILEI a aflat că, pentru anul școlar 2024 – 2025, Ministerul Educației a alocat 9.853.677 de lei pentru retipăriri ale manualelor destinate claselor IX – XIII și 33.494.072, 80 lei (cu TVA), pentru clasele I – VIII.
Necesarul de manual retipărite este stability de inspectoratele școlare.