Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze rusești prin teritoriul său, are drept cauză încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chișinău.
‘Situația energetică actuală din (Republica) Moldova – inclusiv pe malul stâng al Nistrului – este o încercare clară a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului moldovean’, a declarat Zelenski într-un mesaj pe social media, după o discuție telefonică purtată în aceeași zi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.
“Sarcină importantă acum este de a ajuta (Republica) Moldova să depășească provocările energetice și să împiedice alimentarea tensiunilor sociale de către Moscova’, a subliniat Zelenski.
Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, este pregătită să contribuie la menținerea stabilității și la crearea condițiilor pentru ca poporul moldovean să trăiască în pace, precum și să sprijine calea Chișinăului și a Kievului către aderarea la Uniunea Europeană.
Într-un comunicat emis seara trecută de către președinția Republicii Moldova se menționează că discuția telefonică dintre Maia Sandu și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski s-a axat în special pe ‘situația umanitară din Transnistria, unde mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a curentului electric, iar – în unele cazuri – și a apei potabile, în condiții de frig și dificultăți economice’.
Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.
Un alt subiect al discuției au fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina. Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea în Moldova.