Unsprezece candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni își vor disputa cea mai înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai.
Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele și termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.
Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidați:
* Nicușor Dan (independent)
* Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
* Victor Ponta (independent)
* Elena Lasconi (USR)
* George Simion (AUR)
* Lavinia Șandru (PUSL)
* Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* John-Ion Banu-Muscel (independent)
* Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* Daniel Funeriu (independent)
* Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională.
Printre candidaturile respinse de BEC pentru scrutinul din luna mai se numără cea a lui Călin Georgescu și a președintei SOS România, Diana Șoșoacă.
BEC a respins 11 candidaturi
BEC a mai respins candidaturile depuse de alte 11 persoane, principala cauză fiind lipsa numărului minim de semnături de susținere.
Printre acestea s-a numărat și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care și-a depus candidatura ca independent, însă a recunoscut că nu are listă de semnături, deoarece în nicio țară membră a Uniunii Europene nu sunt solicitate atât de multe semnături de susținere precum în România.
Au mai fost respinse candidaturile depuse de: Petru Mîndru (independent), Maria Marcu (independent), Ion Popa (independent), Matei Vanea (independent), Paul Ispas (independent), Constantin Vieriu (independent), Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit), Gelu Drăgan (independent), Constantin Titian Filip (independent), Gicu-Romeo Tiță (independent).
În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 22 martie – se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
Pe 4 aprilie începe campania electorală și se încheie pe 3 mai, la ora 7,00.