Lucrările de reconstrucţie la Planşeul Unirii au început, luni, după ce Primăria Sectorului 3 a emis autorizaţia de construire, a anunţat edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
„Documentaţia (…) am depus-o la Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv la Primăria Sectorului 3. (…) vineri, înainte de Ziua Internaţională de Prevenire a Dezastrelor, care a fost ieri, a fost emisă autorizaţia de construire, care stă la baza începerii lucrărilor (…) Întrebarea legitimă este de ce Sectorul 3 a emis autorizaţia de construire. Din mai multe motive. Primul şi cel mai important motiv este documentul pe care Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a emis la solicitarea primarului municipiului Bucureşti, care a solicitat un control de legalitate pe certificatul de urbanism. Inspectoratul de Stat în Construcţii (…) a statutat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă. Mai mult decât atât, inclusiv în certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului Bucureşti stau scrise următoarele lucruri: terenul este preponderent în sectorul 3 şi nesemnificativ în sectorul 4”, a spus Daniel Băluţă, luni, într-o conferinţă de presă.
El a punctat că autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3, în regim de urgenţă, având în vedere că, potrivit expertizei, unele zone din Planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în „pericol public”, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti.
Daniel Băluţă a menţionat că, potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991, pentru lucrările la infrastructura de transport şi/sau tehnico-edilitară de interes public, finanţate prin programe guvernamentale sau fonduri externe, autorizaţiile de construire se pot emite în baza studiului de fezabilitate sau a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a proiectului PAC/PAD, urmând ca avizele şi acordurile prevăzute de lege să fie obţinute până la încheierea lucrărilor realizate în baza proiectului tehnic.
El a explicat că a putut începe lucrările de îndată, fără a încălca prevederile legale, pentru că autoritatea locală a emis un ordin de începere a acestora.
„Am emis un ordin de începere, activ de astăzi, de la ora 00,00, (…) al doilea argument esenţial este legat de faptul că întreaga zonă nu aparţine Primăriei Municipiului Bucureşti (…) aparţine Ministerului Mediului, prin Apele Române. Un alt argument este legat de protocolul pe care-l avem cu Apele Române. (…) Acest protocol spune următorul lucru – prezentul protocol ţine loc şi de proces verbal de predare-primire al amplasamentului”, a declarat Daniel Băluţă.
El a susţinut că primarul Municipiului Bucureşti şi Departamentul de Urbanism au făcut „un fals grosolan” pentru a bloca lucrările de reconstrucţie la Planşeul Unirii.
„Au emis un certificat de urbanism în care este trecut ca şi proprietar al acestei zone Primăria Municipiului Bucureşti, în timp ce în extrasul de carte funciară (…) este un cu totul alt proprietar. În baza acestui certificat de urbanism, primarul general a suplimentat numărul de avize pentru această lucrare, avize ce sunt într-o legătură directă cu ceea ce dânsul ar trebui să semneze, făcând tot ceea ce este posibil pentru a bloca această lucrare”, a adăugat edilul Sectorului 4.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă „multiple elemente de nelegalitate”.