Guvernanții ne transmit de fiecare dată că asigurarea bugetului pentru plata pensiilor și pentru Sănătate reprezintă o prioritate.
În același timp, mulți contribuabili au experiențe neplăcute cu ANAF.
Toate acestea par să nu mai fie valabile când vine vorba chiar de companiile statului.
TAROM este un exemplu elocvent în acest sens.
Aproape 6 milioane de euro datorează TAROM la pensii și sănătate, reprezentând contribuțiile pentru angajații companiei!
Banii le-au fost însă opriți angajaților TAROM din salarii.
Cum explică compania aeriană de stat acest lucru?
“Pe durata pandemiei COVID, compania TAROM a acumulat o serie de datorii către Agenția Națională de Administrare Fiscală aferente contribuțiilor din anul 2020, în valoare de 9 milioane lei pentru CASS și 19,9 milioane lei pentru CAS. Pentru achitarea acestor datorii, TAROM a depus o cerere de reeşalonare către ANAF, care a fost aprobată în principiu. Aprobarea finală a restructurării nu este încă complet finalizată, dar odată ce acest proces va fi încheiat, TAROM va proceda la achitarea sumelor”, spun reprezentanții TAROM.
Compania TAROM are în prezent o echipă de 148 de piloți.
TAROM nu și-a publicat nici ultimul raport anual pe site, contrar legislației în vigoare.
Conducerea companiei dă vina pe atacuri cibernetice.
“În urma atacului cibernetic din cursul anului trecut asupra TAROM, într-o perioadă în care sistemele de transporturi, bancare și medicale au întâmpinat un volum mare de incidente de securitate cibernetică atât la nivel național, cât și european, o serie de aplicații și surse de date au fost afectate, iar compania a fost nevoită să reconstituie și să verifice manual o mare parte din aceste informații. În prezent, auditul situațiilor financiare ale companiei este în curs de finalizare și rapoartele aferente vor fi publicate imediat ce devin disponibile”, explică reprezentanții companiei de stat.
Flota TAROM
Potrivit informațiilor obținute de TITLUL ZILEI, flota TAROM cuprinde în prezent 18 aeronave. În funcție de modelele avioanelor, aceasta este structurată astfel:
2 aeronave ATR 72-500
4 aeronave Boeing 737-700
4 aeronave Boeing 737-800
4 aeronave Airbus A318
4 aeronave ATR 72-600
Potrivit reprezentanților companiei aeriene de stat, în prezent două aeronave Airbus sunt în conservare, iar o aeronavă Boeing este la sol pentru realizarea operațiunilor de mentenanță.
Citește și: